Body Awareness voor ruiters deel 2

published on: 16.01.2017 | author: Lucie Klaassen | category: Tips

tips

Body Awareness voor ruiters deel 2

Leg release, been laten ‘uithangen’

Vaak zijn we ons niet bewust van spanning in ons lichaam, met name in ons bekken en onze heupen. Je doet je best om de beweging van het paard te volgen, maar soepel meegaan met de beweging van het paard is een uitdaging voor veel ruiters. Dit is vaak het gevolg van spanning in het bekken en de heupen. Je kunt de beweging van het paard niet voldoende in je zit opvangen. Het bekken moet alle bewegingen van het paard kunnen opvangen, als een soort schokbreker. Dat betekent dat het bekken soepel in alle richtingen moet kunnen bewegen en dat de heupgewrichten los zijn.

Het heupgewricht bestaat uit twee onderdelen: een kom in het bekken, en het bovenste deel van het dijbeen of de heupkop. Als ik tijdens een les zie dat een ruiter spanning heeft in de heupen doe ik vaak een leg release bij hem of haar, waarna het been langer lijkt. Er zijn vele oefeningen om het heup gewricht te ‘openen’ die we in de workshop Body Awareness voor ruiters samen doen. Dit is er 1 die je makkelijk thuis kunt doen of op stal bij je paard 😉

Been ‘uithangen’
Plaats een krukje of iets anders waar je op kunt staan dicht bij de muur. Ga met 1 been op het krukje staan en laat het andere been tussen het krukje en de muur naar beneden hangen. Steun met je hand of schouder tegen de muur en let erop dat je je bekken horizontaal houdt. Zorg ervoor dat je het staande been niet ‘op slot’ zet, maar dat de knie licht gebogen is. Trek je navel iets naar binnen en laat de zwaartekracht je been naar de aarde ‘uithangen’. Blijf een minuut zo staan en maak dan een hele kleine beweging met het hangende been, als een pendel, van voor naar achter. Het lijkt nu of je bovenbeen als vanzelf millimeter voor millimeter uit het heup gewricht naar beneden zakt. Daarna wissel je van been.

Op bijgaande foto gebruik ik mijn paard als steunpunt terwijl ik op een boomstam sta en 1 been laat ‘uithangen’.

Disclaimer
Bij het samenstellen van deze oefeningen is de grootste aandacht besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Vraag bij fysieke klachten altijd advies van een deskundige en ga nooit door een pijngrens heen. Lucie Klaassen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel schade of ongemak als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden in deze publicatie.