Body Awareness voor ruiters deel 1

published on: 16.01.2017 | author: Lucie Klaassen | category: Tips

tips

Body Awareness voor ruiters deel 1

Stapelen, rechtop zitten zonder spanning

Als een instructeur zegt “Ga eens rechtzitten” dan zie je vaak dat de ruiter erg zijn best gaat doen en spieren gaat aanspannen. Kijk eens of jouw lichaam zelf het midden kan vinden zodat je vanuit ontspanning rechtop kunt zitten.

Sluit je ogen zodat je meer kunt voelen.
Leg 1 hand op je buik en de andere op je rug. Maak je rug een aantal keren LANGZAAM hol en bol, zoek de uitersten op. Maak dan de beweging steeds kleiner tot je bekken zelf het midden vindt en je bekken recht tussen je handen staat.

Doe dan hetzelfde met je bovenlichaam/schouders, zorg ervoor dat je je bekken in de positie houdt die je reeds heb gevonden. Leg 1 hand op je borstbeen, maak je bovenlichaam bol, schouders rond naar voren. Trek dan je schouderbladen naar elkaar toe, voel waar spanning ontstaat. Zoek weer een aantal keer de uitersten op, doe het langzaam zodat je voelt wat er in je lichaam gebeurt, maak de beweging weer kleiner totdat je ribbenkast recht boven je bekken staat.

Als laatste zet je je hoofd boven op de wervelkolom, die je nu hebt ‘gestapeld’. Beweeg je hoofd langzaam en voorzichtig naar voren, laat je kin op je borst hangen. Beweeg je hoofd dan langzaam naar achter en dan langzaam weer naar voren. Maak de beweging steeds kleiner, zo klein dat je het bijna niet meer ziet. Voel dan dat je hoofd in een kommetje ligt en na elke kleine beweging in dat kommetje weer tot rust komt.

Doe deze oefening regelmatig op een stoel zodat je lichaam een nieuw cel geheugen opbouwt hoe het is om vanuit ontspanning rechtop te zitten. Doe het dan op je paard (zorg dat iemand je paard vast houdt).

Disclaimer
Bij het samenstellen van deze oefeningen is de grootste aandacht besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Vraag bij fysieke klachten altijd advies van een deskundige en ga nooit door een pijngrens heen. Lucie Klaassen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventueel schade of ongemak als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolkomenheden in deze publicatie.