Rechtrichten

Rechtrichten gebaseerd op Academische Rijkunst

Rechtrichten of straightness training in het Engels, is gebaseerd op de Academische Rijkunst.  

Elk paard is van nature scheef en buigt daarom makkelijker naar de ene kant en moeilijker naar de andere kant (laterale scheefheid). Ook loopt het paard van nature meer op de voorhand dan op de achterhand. In de natuur is dat geen probleem, maar als wij als mens op het paard willen rijden en het paard niet corrigeren in zijn natuurlijk scheefheid, dan worden bepaalde spieren en gewrichten overbelast en ontstaan blessures.

Hoe kun je dit voorkomen? Ten eerste moet je INZICHT hebben in de verschillende scheefheden van het paard zodat je ze kunt herkennen. Vervolgens moet je weten welke gymnastiserende oefeningen je kunt inzetten om het paard naar beide kanten even buigzaam en soepel te maken en houden.

Daarnaast zorgt het rechtrichten ervoor dat het paard in balans komt en zijn gewicht goed verdeelt over alle 4 de benen (horizontale bealans) en daarmee de ruiter correct kan dragen. Zo houd je je paard soepel en gezond!

Rechtrichten is een logische reeks gymnastiserende oefeningen die het paard, fit, soepel en sterk maken zodat het de ruiter goed kan dragen. Het bestaat uit de volgende 5 onderdelen:

  • Grondwerk;
  • Werken aan de hand;
  • Longeren;
  • Rijden;
  • Werken in vrijheid.

 

klik de foto's voor vergroting